مدیرگروه فارماکولوژی و طب کاربردی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی:

روزه داری توانایی بازسازی سلول‌های بنیادی را افزایش می‌دهد

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ | ۰۹:۲۹ کد : ۳۰۲۲۴ عمومی تاپ خبر
تعداد بازدید:۴۷۱
در کشورهای سوئیس، آلمان، انگلیس و آمریکا تحقیقات جامعی درباره درمان با روزه ‌داری انجام داده‌ اند و اکنون در بعضی بیمارستان‌ها، درمان‌های مبتنی بر روزه‌داری مورد توجه قرار گرفته است.
روزه داری توانایی بازسازی سلول‌های بنیادی را افزایش می‌دهد

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، دکتر سعیده ممتاز مدیر و عضو هیات علمی گروه فارماکولوژی و طب کاربردی این پژوهشکده در خصوص تاثیر روزه بر توانایی بازسازی سلول‌های بنیادی عنوان کرد با افزایش سن، سلول‌های بنیادی روده توانایی تولید و بازسازی مجدد خود را از دست می دهد بنابراین، این کاهش می تواند بهبود عفونت‌های دستگاه گوارش یا سایر شرایطی که روده را تحت تاثیر قرار می دهند، دشوار کند.

دکتر ممتاز با اشاره به این که از دست دادن عملکرد سلول های بنیادی ناشی از افزایش سن می تواند با یک روزه 24 ساعته معکوس شود، اظهار کرد: روزه داری به طور چشمگیری توانایی سلول های بنیادی را برای بازسازی در افراد مسن و جوان بهبود می بخشد.

وی افزود: این مطالعه شواهدی را نشان می دهد که روزه داری باعث ایجاد تغییر متابولیکی در سلول های بنیادی روده از استفاده از کربوهیدرات ها گرفته تا چربی سوزی می شود. جالب توجه است، اجبار این سلول‌ها به اکسیداسیون اسیدهای چرب عملکرد آن‌ها را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. 

وی با اشاره به این‌که برای چندین دهه، دانشمندان می دانستند که دریافت کالری کمتر با افزایش طول عمر در انسان و موجودات دیگر مرتبط است، عنوان کرد: سلول‌های بنیادی روده مسوول حفظ پوشش روده هستند که به طور معمول هر پنج روز یکبار تجدید می شوند. در صورت بروز آسیب یا عفونت، سلول های بنیادی برای ترمیم هرگونه آسیب نقش کلیدی دارند. با افزایش سن، توانایی بازسازی سلول های بنیادی روده کاهش می یابد، بنابراین بهبود روده بیشتر طول می کشد. نتایج تحقیقات نشان داده است روزه داری 24 ساعته عملکرد سلول‌های بنیادی روده جوان و پیر را تقویت کرده و میزان بازسازی سلول‌های بنیادی در آن‌ها را دو برابر می کند.

این عضو هیات علمی اظهار کرد: روزه داری سلول ها را وادار می کند تا از متابولیسم معمول خود، مصرف کربوهیدرات ها به صورت قند، به متابولیسم اسیدهای چرب تبدیل شوند. این سوئیچ از طریق فعال سازی فاکتورهای رونویسی به نام PPAR انجام می شود که موجب فعال شدن ژن‌های متعددی می‌گردد که در متابولیسم اسیدهای چرب نقش دارند.

وی تاکید کرد: یافته‌ها حاکی از آن است که درمان‌های دارویی مشابه به روزه داری برای بسیاری از بیماران، خصوصا بیماران سرطانی که شیمی درمانی به سلول‌های روده آن‌ها آسیب می رساند، گزینه مناسبی است. همچنین می تواند برای افراد مسن که عفونت روده ای یا سایر اختلالات دستگاه گوارش که می تواند به پوشش روده آسیب برساند را تجربه میکنند، مفید باشد.


نظر شما :