مرکز کشاورزی

تعداد بازدید:۲۱۷۲

معرفی مرکز خدمات تخصصی کشاورزی

فعالیت‌های مرکز خدمات تخصصی کشاورزی از سال 1364 به منظور ارائه فعالیت‌های پژوهشی و خدمات تخصصی در زمینه کشاورزی آغاز گردید. این مرکز هم اکنون در زمینه مدیریت تنش سرمازدگی محصولات کشاورزی، آزمون ادوات کشاورزی و تجهیزات آبیاری، طراحی و ساخت ادوات کشاورزی و سیستم‌های آبیاری نوین فعالیت می‌نماید.

 

  • مدیر مرکز : آقای دکتر حامد صابریان  تلفن03133912818 ایمیل:saberian@acecr.ac.ir

  • زمینه‌های فعالیت:
  1. فرآوری ضایعات کشاورزی
  2. استخراج ترکیبات موثره از گیاهان داروئی
  3. فرمولاسیون نوشیدنی های فراسودمند
  4. آبیاری نوین
  5. مبارزه با سرمازدگی محصولات کشاورزی

  • توانمندی‌های علمی، تخصصی و پژوهشی:
  • تولید انواع پکتین و فیبر غذایی از پسماندهای صنایع غذایی با هدف کاربرد در صنایع غذایی و داروئی
  • تولید انواع نشاسته های اصلاح شده از سیب زمینی های ضایعاتی و درجه سه
  • فرآوری توتون و تنباکوی ضایعاتی و تولید محصولات غیردخانی با ارزش افزوده
  • فرآوری کتیرا و تولید محصولات با ارزش افزوده از آن جهت کاربرد در صنایع غذایی، داروئی و آرایشی
  • عصاره و اسانس گیری از گیاهان داروئی مختلف
  • تولید کانکریت و ابسولوت رز (گل محمدی) جهت کاربرد در صنایع آرایشی و بهداشتی
  • فرمولاسیون نوشیدنی و شربت‌های ذره دار (آلوئه ورا، تخم شربتی، خاکشیر و زعفران)
  • فرمولاسیون نوشیدنی‌های رژیمی و ورزشی
  • مطالعه و توسعه روش‌های حفاظتی فعال و غیرفعال برای مقابله با سرمازدگی
  • مطالعه، طراحی و اجرای سیستم‌های آبیاری نوین

  • طرح‌های شاخص:
  • تولید نشاسته ساده سیب زمینی از واریته‌های مختلف موجود در استان اصفهان و اصلاح آن‌ها جهت کاربرد در صنایع مختلف غذایی، داروئی و آرایشی، حفاری، چسب و کاغدسازی و نساجی
  • فرمولاسیون نوشیدنی‌های تخم شربتی، خاکشیر، آلوئه ورا و زعفران و راه اندازی خط تولید آن‌ها در شهر فریمان مشهد
  • تولید نیمه صنعتی پکتین با درجه متوکسی بالا از ضایعات مرکبات
  • تولید مکمل غذایی نسترن کوهی
  • آزمون ادوات کشاورزی و تجهیزات آبیاری
  • دستگاه دمنده هوای گرم (Heat Dragon)
  • مقایسه نظام های بهره برداری از ماشین‌های کشاورزی

                                                                                  

چکیده برخی از این طرح ها به شرح زیر است:

- تولید مکمل غذایی نسترن کوهی

     نسترن کوهی منبع مناسبی از ویتامین C، پلی فنول‌ها و فلاونوئیدها، تری ترپنوئیدها، لیکوپن و ترکیب ضد التهاب GOPO      (نوعی گالکتولیپید) است. از میوه نسترن کوهی در بسیاری از دارونامه‌ها به عنوان دارو یاد شده است و برای درمان اختلالات آرتروز، روماتیسم، نقرس، سیاتیک، سرماخوردگی و بیماری‌های عفونی ازجمله آنفلوآنزا، پیشگیری از التهاب مخاط معده و زخم معده مناسب شناخته شده است. نتایج تحقیقات مختلف، تاثیر جنس‌های Rosa بر انواع مختلف آرتروز (شامل آرتروز روماتوئیدی و استئوآرتریت) را طی آزمون‌های کلینیکی نشان داده است؛ براساس تحقیقات متعدد، پودر و عصاره نسترن کوهی حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی مفید به عنوان ضد آرتروز هستند. برای تاثیرگذاری این گیاه بر سلامتی و ایجاد اثرات ضد التهابی، دوز زیادی از این گیاه باید مصرف شود که به خاطر طعم و بافت گیاه، برای بیمار مشکل است. بنابراین کاهش دوز مصرفی نسترن کوهی به نحوی که دارای اثرات ضد ‏التهابی باشد، حائز اهمیت است.

در این راستا، کنسانتره نسترن کوهی جهت افزایش میزان مواد موثره ‏‏(فلاونوئیدها، فنول‌ها، کاروتنوئیدها، ترپنوئیدهایی ازقبیل Ursolic acid، Oleanolic acid و Betulinic acid ) در واحد کپسول جهت ارتقاء سطح سلامتی -مخصوصا افزایش مقاومت ‏بدن در برابر سرماخوردگی و بهبود بیماری‌های التهابی (ازقبیل آرتروز)، تولید شد. نتایج حاکی از آن بود که پودر عصاره نسترن حاصل، حاوی مقدار قابل توجهی ترپنوئیک اسید (۸ %) و مقادیر قابل توجهی ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی بود که می‌تواند اثرات ضد التهابی موثری را به دنبال داشته باشد.

   - تولید نشاسته ساده سیب زمینی از واریته های مختلف موجود در استان اصفهان و اصلاح آن‌ها جهت کاربرد در صنایع           مختلف غذایی، داروئی و آرایشی، حفاری، چسب و کاغدسازی و نساجی

باتوجه ویژگی‌های منحصربفرد نشاسته سیب زمینی نسبت به سایر نشاسته‌ها، وجود زنجیره تامین نشاسته سیب زمینی در کشور و عدم وابستگی وارداتی و امکان استفاده از سیب زمینی‌های ضایعاتی و درجه سه، تولید نشاسته سیب زمینی می‌تواند در اولویت کشور قرار گیرد. از آنجایی که نشاسته ساده حلالیت خیلی کمی در آب دارد و در برابر شرایط صنعتی ازقبیل دمای بالا، اسیدیته بالا و تنش‌های مکانیکی مقاومت ندارد و به همین دلایل، استفاده از آن به طور مستقیم در برخی از صنایع مقدور نیست و بایستی براساس ویژگی‌های مورد نیاز اصلاح شود. براین اساس، نشاسته اصلاح شده تولید می‌شود. انواع نشاسته اصلاح شده شامل نشاسته اصلاح شده با اسید، نشاسته اصلاح شده با آنزیم، نشاسته اکسید شده، نشاسته پری ژل، نشاسته استیله و نشاسته دارای اتصالات عرضی می‌باشد که هرکدام از این‌ها دارای ویژگی‌های خاصی است و به تبع آن در صنعت خاصی کاربرد دارد.

تولید نیمه صنعتی پکتین با درجه متوکسی بالا از ضایعات مرکبات:

پکتین یک پلی ساکارید یا بیوپلی‌مر طبیعی است و می‌تواند به عنوان عامل سفت کننده، ژلی کننده، پایدار کننده، امولسیفایر، عامل باندکننده کاتیون‌ها و غیره مورد استفاده قرار گیرد. وجود این ویژگی‌های مهم تکنولوژیکی در پکتین موجب ارزشمند شدن این بیوپلی‏مر بخصوص در تولید دارو و غذا شده است. علاوه براین، فواید دارویی زیادی از جمله کاهش سطح کلسترول خون، حذف یون‌های فلزی سنگین از بدن، تثبیت فشار خون، احیای عملکرد روده، ضد اسهال و سم زدایی از بدن دارد و به عنوان یک فیبر غذایی-داروئی بکار برده می شود. امروزه قسمت عمده پکتین (85 درصد) از پوست مرکبات (56 درصد از پوست لیمو، 30 درصد از پوست لیمو ترش و 13 درصد از پوست پرتقال) و حدود 14 درصد از ضایعات سیب و الباقی از تفاله چغندرقند، طبق آفتابگردان و غیره تامین می شود که عمدتا از ضایعات صنایع غذایی یا کشاورزی هستند. در این راستا، خط تولید نیمه صنعتی پکتین طراحی گردید و از ضایعات پرتقال برای استخراج پکتین با درجه متوکسی بالا استفاده شد. نتایج حاکی از بازده بسیار مناسب (15-18 درصدی) پکتین با آنالیز شیمیایی مطلوب (درجه استری > 70 % و گالاکتورونیک اسید > 72 %) و کارایی عملکردی مناسب آن بودند.

دستگاه دمنده هوای گرم (Heat Dragon)

به دلیل تنوع آب و هوایی در ایران، تولیدات گیاهی همواره در معرض تنش‌های سرما و یخ زدگی قراردارند. براساس آمار و اطلاعات موجود، میزان خسارت ناشی از سرمازدگی و یخبندان در اغلب سال‌ها بر روی محصولات کشاورزی به میزان قابل توجهی می‌باشد. با وجود این، در کشور با اقدامات عملی در زمینه مصرفی و بهره‌گیری از روش‌های حفاظتی نوین در مراحل ابتدایی قراردارد.

حفاظت گیاهان در برابر سرمازدگی از دو طریق روش‌های فعال و غیر فعال انجام می‌گیرد. یکی از روش‌های حفاظتی فعال، استفاده از دستگاه دمنده هوای گرم می‌باشد. سوخت این دسستگاه گازوئیل و نیروی محرکه آن ساخت  PTA  تراکتور می‌باشد که با به حرکت درآوردن فن دستگاه هوای سرد محیط را مکش کرده و هوای گرم را از طرفین دستگاه به بیرون می‌دمد. این دستگاه از طریق افزایش مقطعی کوتاه مدت دمای مجاور گیاه و نیز برهم زدن وارونگی دمایی و افزایش دمای محیط باغ و خشک کردن قطرات آب از روی سطح گیاه و میوه باعث کاهش خسارت سرمازدگی می‌شود.

- فرمولاسیون نوشیدنی های تخم شربتی، خاکشیر، آلوئه ورا و زعفران و راه اندازی خط تولید آن ها در شهر فریمان مشهد:

در سال‌های اخیر توجه ویژه‌ای به تولید نوشیدنی‌های حاوی ذرات میوه (یا دانه گیاهان داروئی) ازقبیل نوشیدنی پالپدار آلوئه‌ورا، نوشیدنی تخم شربتی و شربت خاکشیر و زعفران شده است و این نوشیدنیها به علت حضور ذرات و ایجاد جذابیت برای مصرف‌کننده، از اهمیت ویژهای برخوردار شدهاند؛  معلقسازی یکنواخت ذرات یا پالپ میوه‌ها در نوشیدنی بر جذابیت بصری و پذیرش حسی آن می‌افزاید. در این راستا، کمپلکس‌های معلق کننده ای تولید شده است که فاقد بو و طعم هستند و بنابراین، تاثیری بر بو و طعم نوشیدنی نخواهند داشت و از طرفی، موجب افزایش ویسکوزیته نوشیدنی نمیشوند. تولید انواع نوشیدنی‌های تخم شربتی، خاکشیر، زعفران و آلوئه ورا از دستاوردهای این طرح صنعتی بوده است.

علاوه براین، امکان تولید انواع تولید شربت‌های گیاهی حاوی قطعات معلق گیاهان داروئی (نعناع، بهارنارنج و ...) نیز وجود دارد.

-مرکز آزمون ادوات کشاورزی و تجهیزات آبیاری

مرکز آزمون واحد فنی مهندسی جهاددانشگاهی صنعتی اصفهان در سال 1385 با هدف تمرکززدایی از آزمون‌های انجام شده توسط مدیریت مهندسی و آزمون جهاد کشاورزی، با اخذ مجوز از مرکز آزمون کرج و جواز تاسیس واحد فنی مهندسی از سازمان صنایع و معدن استان اصفهان، به عنوان یکی از مراکز معتبر آزمون در سطح کشور آغاز به کار کرد و در حال حاضر به عنوان نماینده مرکز توسعه مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی مشغول فعالیت می‌باشد. وظایف این مرکز، انجام آزمون‌های لازم و تهیه گزارش آزمون جهت اخذ گواهی برای ماشین‌های کشاورزی و تجهیزات آبیاری و نیز ارائه مشاوره و اجرای طرح‌های بهینه‌سازی جهت مطابقت با استانداردهای ملی و بین المللی برای تولیدکنندگان یا واردکنندگان این محصولات در سطح کشور می‌باشد.

اهداف:

  1. آزمون انواع ادوات و ماشین‌های کشاورزی جهت اخذ گواهی آزمون
  2. آزمون تجهیزات و لوازم آبیاری تحت فشار جهت اخذ گواهی آزمون
  3. تهیه استانداردهای آزمون و دستورالعمل انجام آزمون‌ها برای انواع ادوات کشاورزی و تجهیزات آبیاری
  4. ارائه مشاوره فنی و اجرای طرح‌های بهینه‌سازی محصولات تولیدی جهت مطالقت با استانداردهای ملی و بین المللی
  5. معرفی فناوری‌های نوین و استانداردهای جدید ملی در زمینه تولید ادوات کشاورزی و تجهیزات آبیاری

محورهای فعالیت

  • آزمون مواد اولیه شامل مواد پلیمری و فلزی
  • آزمون انواع لوله‌های پلیمری مورد استفاده در صنایع آبیاری و آبرسانی
  • آزمون انواع اتصالات پلیمری از قبلی کمربند، رابط، زانو، یه راهی و...
  • آزمون سیستم فیلتراسیون (کنترل مرکزی) شامل فیلتر شن، هیدروسیکلون، فیلتر توری و تانک کود
  • آزمون شیرهای آبیاری (پلیمری و فلزی) از قبیل شیرخودکار، شیرتوپی، شیرکشویی، شیرپروانه و...
  • آزمون نوارهای آبیاری قطره‌ای
  • آزمون انواع قطره چکان‌ها (درخط،روی خط) و بابلر
  • آزمون ادوات کشاورزی شامل ماشین‌های کاشت، داشت و برداشت (سمپاش، گاوآهن، دیسک، کارندهها و ...)مقایسه نظام های بهره برداری از ماشین های کشاورزی
  • با توجه به اهمیت مکانیزاسیون در افزایش کمی و کیفی تولید محصولات کشاورزی و ضرورت اجتناب ناپذیر گسترش و توسعه آن در کشور از یک طرف و وجود محدودیت‌های مختلف استفاده از ماشین در بهره‌برداری‌های خرد و دهقانی از طرف دیگر، ضرورت مطالعه نظام بهره‌وری مطلوب اجتناب ناپذیر است. این پژوهش با هدف مقایسه نظام‌های بهره برداری از ماشین‌های کشاورزی و ارائه گزینه های مناسب در استان اصفهان انجام شده است. برای نیل یه این هدف، نظام‌های بهره برداری استان به چهار نظام اختصاصی، اختصاص-حرفه‌ای، حرفه‌ای و شرکت‌های مکانیزه تقسیم شدند. برای مقایسه این نظام‌ها با یکدیگر فاکتورهای سن ماشین، کارکرد سالیانه ماشین، هزینه تعمیرات و نگهداری، آموزش رانندگان، سهولت دسترسی کشاورزان به ماشین و میزان رضایت کشاورزان مورد بررسی قرارگرفتند. بدین منظور با استفاده از روش‌های نمونه گیری، تعداد 294 نمونه از جامعه ماشین داران و 727 نمونه از جامعه کشاورزان بدون ماشین، انتخاب و اطلاعات لازم در قالب پرسشنامه جمع آوری گردید. سپس نتایج با استفاده از آزمون‌های LSD، دانکن، شفه، توکی و کروکسکال والیس بررسی و ارزیابی گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که می‌توان شرکت‌های مکانیزه را به عنوان الگوی مناسبی برای بهره‌برداری از ماشین‌های کشاورزی در استان معرفی نمود. اما به دلیل کم بودن تعداد این شرکت‌ها و در نتیجه سهولت دسترسی پایین کشاورزان، پیشنهاد می‌شود این شرکت‌ها با حمایت مسوولین در استان گسترش بیشتری پیدا کند.                                                                                                         

    - مقایسه نظام های بهره برداری از ماشین های کشاورزی

    با توجه به اهمیت مکانیزاسیون در افزایش کمی و کیفی تولید محصولات کشاورزی و ضرورت اجتناب ناپذیر گسترش و توسعه آن در کشور از یک طرف و وجود محدودیت‌های مختلف استفاده از ماشین در بهره‌برداری‌های خرد و دهقانی از طرف دیگر، ضرورت مطالعه نظام بهره‌وری مطلوب اجتناب ناپذیر است. این پژوهش با هدف مقایسه نظام‌های بهره برداری از ماشین‌های کشاورزی و ارائه گزینه های مناسب در استان اصفهان انجام شده است. برای نیل یه این هدف، نظام‌های بهره برداری استان به چهار نظام اختصاصی، اختصاص-حرفه‌ای، حرفه‌ای و شرکت‌های مکانیزه تقسیم شدند. برای مقایسه این نظام‌ها با یکدیگر فاکتورهای سن ماشین، کارکرد سالیانه ماشین، هزینه تعمیرات و نگهداری، آموزش رانندگان، سهولت دسترسی کشاورزان به ماشین و میزان رضایت کشاورزان مورد بررسی قرارگرفتند. بدین منظور با استفاده از روش‌های نمونه گیری، تعداد 294 نمونه از جامعه ماشین داران و 727 نمونه از جامعه کشاورزان بدون ماشین، انتخاب و اطلاعات لازم در قالب پرسشنامه جمع آوری گردید. سپس نتایج با استفاده از آزمون‌های LSD، دانکن، شفه، توکی و کروکسکال والیس بررسی و ارزیابی گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که می‌توان شرکت‌های مکانیزه را به عنوان الگوی مناسبی برای بهره‌برداری از ماشین‌های کشاورزی در استان معرفی نمود. اما به دلیل کم بودن تعداد این شرکت‌ها و در نتیجه سهولت دسترسی پایین کشاورزان، پیشنهاد می‌شود این شرکت‌ها با حمایت مسوولین در استان گسترش بیشتری پیدا کند.

آخرین ویرایش۲۴ اسفند ۱۳۹۹