نشست کمیته علمی رویداد ملی مپکا برگزار شد

۱۲ خرداد ۱۴۰۴ | ۰۸:۳۱ کد : ۸۴۷۷۳ پژوهشی تاپ خبر تجاری سازی
تعداد بازدید:۴۲
نشست کمیته علمی رویداد ملی مدیریت پسماند و ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی ایران (مپکا) با حضور اعضای کمیته علمی مپکا برگزار شد.
نشست کمیته علمی رویداد ملی مپکا برگزار شد

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان، نشست کمیته علمی رویداد ملی مدیریت پسماند و ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی ایران (مپکا) با حضور اعضای کمیته علمی مپکا در سالن شیخ بهایی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان برگزار شد.

اعضای کمیته علمی مستقر در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی سایر استان ها نیز به صورت مجازی در جلسه حضور پیدا کردند.  

مهندس ابوذر پورمدنی رئیس جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان و رئیس رویداد مپکا، ضمن خیر مقدم به اعضای کمیته و تشکر بابت همکاری های علمی، به ضرورت توجه به ضایعات محصولات غذایی و کشاورزی پرداخت و مدیریت ضایعات را در تحقق امنیت غذایی بسیار مهم برشمرد.

وی افزود: آمار ضایعات محصولات غذایی حدود 30 درصد اعلام شده است که آمار بسیار بالا و غیر قابل قبولی است. این میزان ضایعات یعنی هدر رفت 30 درصد آب، منابع و نهاده ها. بنابراین نیاز است تا برنامه ریزی جدی برای آن صورت گیرد. اگرچه مبنای آمار مطرح شده در مورد ضایعات نیز قابل تشکیک است و نیاز است برای آن برنامه ریزی شود.

رئیس جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان ادامه داد: جهاد دانشگاهی آمادگی دارد تا با همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی و دستگاه های اجرایی و با برگزاری رویداد مپکا، در راستای کاهش ضایعات از 30 به 15 درصد در بازه زمانی 1401-1411، مطابق سند امنیت غذایی دانش بنیان، نقش مؤثری در کشور ایفا نماید.  

دکتر حامد صابریان دبیر علمی رویداد به ارائه مقدمه ای در مورد تفاوت Food loss و Food waste پرداخت و افزود: از نظر فائو، تلفات یا (Food Loss) افت کمی و کیفی محصول در مراحل برداشت، حمل و نقل، نگهداری و انبارداری است اگرچه ضایعات (Food Waste) افت کمی و کیفی محصول در مراحل توزیع، خرده فروشی و مصرف است و متوسط میزان تلفات و ضایعات در دنیا به ترتیب 13.2 و 19 درصد است.  

وی اضافه کرد: مطالعات علمی حاکی از آن است که در کشورهای در حال توسعه، تمرکز بر تلفات، یعنی مراحل اولیه زنجیره است، در حالی که در کشورهای توسعه‌یافته، بخش عمده ضایعات مربوط به مرحله مصرف است. این داده ها نشان می‌دهد که راهکارهای کاهش تلفات و ضایعات باید با توجه به مرحله و ساختار اقتصادی کشورها طراحی شوند، به گونه‌ای که در کشورهای در حال توسعه تمرکز بر بهبود زیرساخت‌ها و فناوری‌های اولیه باشد و در کشورهای توسعه‌یافته، بر تغییر رفتار مصرف‌کننده و مدیریت بهتر در مرحله نهایی. 

صابریان ضمن معرفی محورها، اهداف و ساختار رویداد گفت: هدف گذاری برای کاهش ضایعات مطابق سند امنیت غذایی دانش بنیان (که برگرفته از برنامه سازمان ملل است) و تعیین روز جهانی آگاهی از اتلاف و ضایعات مواد غذایی (29 سپتامبر- 7 مهر) نشان از اهمیت این مقوله دارد و رویداد ملی مپکا با دغدغه و هدف مدیریت تلفات و ضایعات (کاهش و فرآوری)، بنیان گذاری شد و امید است تا با همکاری اعضای کمیته علمی، در این راستا تأثیرگذار باشد.

در ادامه این نشست اعضای کمیته به ارائه نظرات خود پرداختند.

دعوت از شرکت های صنایع غذایی و سرمایه گذاران در روز رویداد جهت آشنایی و همکاری، استفاده از ظرفیت انجمن های علمی دانشگاه ها، فن بازار، شتاب دهنده ها، شهرداری ها، تسهیل در ارائه مشوق هایی مانند گواهینامه سبز، تسهیل در اخذ موافقت اصولی طرح های فناورانه از معاونت علمی و فناوری برای استفاده از اعتبار مالیاتی قانون جهش تولید دانش بنیان، ضرورت مشخص شدن متولی ضایعات و برنامه ریزی حاکمیتی در این مسأله، برنامه ریزی برای افزایش سواد تغذیه ای و سبک زندگی مصرف کننده از اهم موضوعات مطرح شده بود.


نظر شما :