چاپ مقاله پژوهشگر جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان در مجله Food Science & Nutrition

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاه واحد صنعتی اصفهان، دکتر حامد صابریان مدیر گروه پژوهشی فرآوری پسماند و ضایعات کشاورزی جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان اظهار کرد: یکی از محورهای اصلی گروه پژوهشی، فرآوری پسماندهای صنایع غذایی و تولید ترکیبات ارزشمند و فراسودمند از آنهاست.
صابریان افزود: یکی از محصولات ارزشمند جنگلی ایران، میوه بلوط است که عمدتاً برای خوراک دام استفاده میشود. در سالیان گذشته درخت بلوط به عنوان «پادشاه درختان» شناخته میشد، زیرا بلوط به عنوان یک محصول با ترکیبات مشابه غلات، نقش مهمی در احیای سلامت افراد گرسنه و مبتلا به سوء تغذیه بر عهده داشته است. میوه بلوط علاوه بر مواد مغذی از قبیل نشاسته، پروتئین، چربی و فیبر، منبع خوبی از مواد معدنی و ترکیبات فعال زیستی با خاصیت آنتیاکسیدانی (آلفا و گاما توکوفرول، تانن، گالیک و الاجیک اسید) است که باعث فراسودمندی آن میشود؛ یعنی علاوه بر تأمین مواد غذایی، موجب ارتقاء سلامتی مصرفکننده نیز میگردد.
در ایران جنگلهای بلوط به طور گسترده در نواحی غرب، جنوب غرب، شمال و شمال غرب رشد کرده و بیشترین تعداد این درختان در دامنه رشته کوههای زاگرس و در غرب دیده میشوند. 4.5 میلیون هکتار از 5.5 میلیون هکتار جنگلهای زاگرس را درختان بلوط پوشانده است. هر درخت بلوط در سالهای میوهدهی خود حداقل 15 کیلوگرم میوه تولید میکند و باتوجه به عدم باردهی برخی از درختان، میزان تولید سالیانه میوه بلوط در کشور حداقل حدود یک میلیون تن برآورد میشود که عدد قابل توجهی است.
با توجه به ارزش تغذیهای بلوط و میزان تولید قابل توجه آن در کشور از یک طرف و ضایع شدن عمده آن به علت عدم صنعتی شدن از طرف دیگر، فرآوری و تولید محصولات ارزشمند از این میوه تاریخی، اهمیت پیدا میکند. علاوه بر این، راهاندازی صنعت فرآوری بلوط و استفاده از ترکیبات آن در مواد غذایی و داروئی منجر به ایجاد ارزش افزوده برای میوه بلوط و حفظ جنگلهای بلوط (با تغییر اشتغال از قطع درختان و تولید ذغال به جمعآوری و فروش میوه بلوط و نگهداری از درختان جهت ثمردهی بیشتر) نیز میشود. طبیعتاً راه اندازی صنعت فرآوری بلوط، مخصوصاً در مناطق زاگرسنشین (که عموماً مناطق محروم به حساب میآیند)، میتواند اشتغال مؤثری به صورت مستقیم و غیر مستقیم فراهم نماید. اگر چه نباید برداشت از جنگلها بیش از حد باشد و اکوسیستم و زادآوری آنها را به خطر بیاندازد.
این طرح با حمایت بنیاد ملی نخبگان و توسط گروه پژوهشی «فرآوری پسماند و ضایعات کشاورزی» جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان انجام شده است و هدف اصلی آن، تولید پرمیکس آرد بلوط جهت کاربرد این گیاه داروئی ارزشمند در کیک بوده است که یکی از دستاوردهای آن، چاپ مقاله با عنوان « Functional cakes: The effect of acorn flour and hydrocolloids and emulsifier on texture, nutritional and sensory properties» در مجله Food Science & Nutrition بوده است. مجله Food Science & Nutrition، یکی از مجلات معتبر وایلی در حوزه تغذیه و صنایع غذایی با رتبه Q2 است.
گفتنی است که دانش فنی این طرح کسب شده است و امکان مشارکت سرمایهگذاران جهت تجاریسازی محصولات فراهم میباشد.

نظر شما :